4 Comments
Apr 8Liked by Menno van den Bos

Ik vind die opmerkingen van Joris en Rennie wel terecht, dat ze niet (meer) reageren op twitterophef. Maar we moeten dan eigenlijk ook iets anders concluderen: journalistieke organisaties hebben de hoop opgegeven op Twitter (X, whatever) misinformatie te bestrijden. Eigenlijk zeggen ze dat het geen zin heeft om op dat platform een journalistieke taak uit te voeren. Daar hoort wat mij betreft de conclusie bij dat je op een of andere manier afstand neemt van het platform, bijvoorbeeld door er zelf geen tweets meer te delen of geen twitterembeds meer te gebruiken.

Expand full comment
author

De huidige situatie heeft inderdaad iets gespletens. Al is er denk ik een verschil tussen Twitter als bron gebruiken en Twitter als middel gebruiken. Als de informatie die daar eenmaal staat nieuwswaardig is, kun je het moeilijk uit principe negeren. Er zelf actief zijn is alweer wat anders. Nog een stapje verder gaat tweets gebruiken ter illustratie-- bijvoorbeeld om het sentiment te schetsen rond een bepaalde nieuwsgebeurtenis. Laat stáán tweetsgebruiken als aanleiding voor "ophef op sociale media"-journalistiek (aka de nagel aan mijn doodskist!).

Expand full comment
Apr 9·edited Apr 9Liked by Menno van den Bos

Ik heb ook niet direct een antwoord op de vraag 'hoe dan', maar een wegtrekkende beweging is op z'n plaats. In de data zien wij ook dat het voor verkeer naar je website nauwelijks wat uitmaakt. Gemiddeld komt bij onze klanten minder dan 1 procent van het verkeer via Twitter. Conversie naar (nieuwe) abonnementen etc. is een ingewikkelder verhaal, maar het is meestal geen must voor je verdienvermogen.

Expand full comment
author

Herkenbaar. Twitter was vooral belangrijk omdat daar het gesprek van de dag werd gevoerd door een zekere maatschappelijke bovenlaag. Maar dat begint nu ook te verdwijnen.

Expand full comment